вівторок, 12 січня 2016 р.

Старий Новий рік: 7 причин не ігнорувати свято

Старий Новий рік – свято унікальне. Це навіть по його назві очевидно. З ним пов'язано безліч незвичайних історій, перевірених століттями прикмет, захоплюючих ворожінь, кумедних традицій. Однак, є кілька причин все ж сьогодні влаштувати собі і близьким ще один чудовий святковий вечір. 


1) Трохи історії Для початку коротко нагадаємо, як з'явився Старий Новий рік. До 1918 року Росія жила за юліанським календарем. А потім перейшла на більш точний, григоріанський. Різниця між ними в XX і XXI століттях – 13 днів. Народ, втім, швидко зорієнтувався і став відзначати Новий рік двічі – за старим і новим стилями: 1 січня – за календарем, 14-е – данина традиції. До речі, цікавий факт: враховуючи, що різниця між старим і новим стилем літочислення зростає, з 2101 року Старий Новий рік буде відзначатися на день пізніше – 15 січня. 


2) Можна їсти з чистою совістю Ця причина важлива для всіх православних християн. Справа в тому, що церква продовжує відзначати всі церковні свята за старим стилем. І Різдвяний піст для віруючих закінчується тільки в ніч на 7 січня. Відповідно, календарний Новий рік, багато православних провели без м'яса, яєць, молока і інших радощів живота. А це означає, що олів'є і холодець ще тільки чекають своєї «зоряної години» на столах багатьох віруючих. 


3) Віддати данину традиціям 14 січня (за новим стилем) відзначається день святого Василя. А напередодні (13-го) – Васильєв вечір. Це народне християнське свято, якого багато століть. У нього багато назв – Щедрий вечір, Багатий вечір, Багата кутя, Щедрец, Меланка, Овсень. Наші предки вірили, що рясна вечеря на Василів вечір забезпечить сім'ї достаток на цілий рік. Кутя (каша з пшениці) і порося на святковому столі були особливо важливі. А крім як поїсти, в цей вечір було прийнято вбиратися, ходити в гості, колядувати й гадати. 


4) Перевірити, чи збуваються прикмети Зі Старим Новим роком у народі пов'язано безліч прикмет : - Якщо 14 січня першим у ваш будинок увійде чоловік – пощастило! Значить, рік для всіх домочадців буде вдалим. А якщо жінка – чекайте біди. - 

У Старий Новий рік не варто рахувати копійки. Віщує сльози. - Ні 13-го, ні 14 січня не радять давати в борг гроші. Інакше, мовляв, самі в боргах рік проведете. - Народна прикмета також свідчить, що не до добра вимовляти напередодні Старого Нового року і в перший його день слово «тринадцять». - А ще не треба виносити з хати сміття. З ним можна винести і щастя! Є, звичайно ж, і погодні прикмети, пов'язані зі Старим Новим роком. Приміром, якщо небо у переддень свята ясне, видно зірки і випав сніг – весна буде ранньою. Але якщо вечір видасться надто вже морозним – потеплішає не раніше травня. 


5) Поворожити на майбутнє У народі вважалося, що в Васильєв вечір майбутнє можна дізнатися напевне. Тому, звичайно ж, багато ворожили. Особливо дівчата. Вічно їм не терпиться дізнатися, коли заміж візьмуть. Але і в наші дні бажаючих поворожити чимало. Тому можна скористатися методами наших прабабусь-прадідів. - Найпопулярнішим ворожінням для дівчат було вийти на вулицю в ніч на Новий рік і гуляти, поки не зустрінеш якусь тварину. Таким, мовляв, і суджений буде.

 Якщо першою попадеться вівця – то покірним, тихим. А якщо собака – агресивним, крикливим. Але враховуючи реалії нинішніх міст, вірність цього ворожіння під великим питанням. - Набагато легше панянкам буде покласти під подушку гребінець і сказати перед сном «Суджений – ряджений, розчеши мені голову». Уві сні майбутній наречений і з'явиться. - Цікаво гадати на варениках. Господиня ліпить вареники і в кілька з них ставить несподівану «начинку». Кому що попадеться йому і судилося. Ґудзик – до обновкам, біла нитка – до довгої дороги, сіль – до сліз, монета – до великого виграшу, кільце – до весілля, перець – до гострих відчуттів, лавровий лист – до кар'єрного росту і т. д. Тільки не забудьте попередити гостей про можливі сюрпризи! 



6) Помиритися з друзями і сусідами У Василів вечір було прийнято миритися з друзями і сусідами, щоб Новий рік зустріти в злагоді. Провинилися, або просто вирішили більше не «дутися» йшли в гості і пропонували мир. Відмовитися було не можна. Традиція, чого вже там. У наш час теж можна послатися на авторитет давнього звичаю, щоб примиритися з тими, хто вам дорогий. 



7) Провести час з близькими Ну і закінчимо звичайним і зрозумілим всім бажанням продовжити зимові канікули. Старий Новий рік – відмінний привід знову зібрати сім'ю і друзів за святковим столом. Свят багато не буває!

 А в ніч з 13-го на 14-е можна відзначити Старий Новий рік спокійно, без всієї цієї звичної нам суєти, шуму і гамору вечора 31-го грудня... Тихо, приємно, по-сімейному. 

Зі Старим Новим роком вас!




Немає коментарів:

Дописати коментар