понеділок, 4 січня 2016 р.

"РОЗШИФРОВУЄМО" СТІЛ НА СВЯТ-ВЕЧІР

На Свят-Вечір в Україні готують 12 пісних страв Кожна з 12 страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність. 


 КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.


 МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа. 


МЕД — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова


КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння. 


 ГОРОХ, КВАСОЛЯ — символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду. 



 КАПУСНЯК — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога. 



 БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода. 


 ГОЛУБЦІ - символ голуба, який уособлює мир. 


 РИБА — знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий". 


 ВАРЕНИКИ — достаток, ситність. 


 ГРИБИ — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець). 


 ПАМПУШКИ — щастя, здоров'я, як і вареники — достаток. 


УЗВАР — життя людини, дароване Богом. 


 ЧАСНИК — очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.




1 коментар:

  1. Страви із зернових, каші, були взагалі характерні для традиційної української кухні, як повсякденної, так і обрядової. Хлібне зерно символізувало багатство, добробут, продовження людського роду, щастя; горіхи – благоденство і плодючість; мед – «солодке» життя і безтурботність; мак, за народним повір’ям, служив оберегом від нечистої сили. Це набувало особливого значення саме під час зимових свят (Різдво, Новий рік, Водохреще), котрі припадали на період зимового сонцестояння і, вірогідно, беруть свій початок ще з дохристиянського календаря.

    ВідповістиВидалити