четвер, 12 листопада 2015 р.

Як зберегти зуби дітей здоровими?

Чищення зубів дітей або проблема навчання чистити зуби - те, з чим всі батьки зіштовхуються в певний час. При цьому ніхто не буде заперечувати, наскільки важливо прищепити цю звичку, яка допоможе зберегти зуби ваших дітей на довгі роки. 


НОВОНАРОДЖЕНИХ

 Найважливіший крок у правильній гігієні порожнини рота - це почати з самого раннього віку. Чистити майбутні зуби дитини треба починати вже в перші дні після народження. Після кожного годування візьміть мокру серветку і витріть ясна дитини. Це допоможе вам досягти трьох цілей:

 1. Видалити наліт, що зібрався на яснах. 

 2. Дитина поступово звикає до відчуття чистої ротової порожнини, і якщо це відбувається, то потім вам буде легше привчити його до процедур, необхідним для збереження цього відчуття. 

3. Ваша дитина звикає до стороннього "присутності" у роті. Пізніше вам буде легше чистити його зуби і зовсім пізніше - стоматологічні маніпуляції будуть сприйматися не так гостро. 




 ПЕРШІ ЗУБИ

 Перші зубки зазвичай з'являються приблизно через 6 місяців після народження. Час це іноді буває досить важким через підвищеного виділення слини або подразнень при прорізуванні зубів. Коли з'являються перші зуби, необхідно щодня видаляти з них наліт за допомогою ватного тампона.
 Якщо ваша дитина не звикла до того, що в роті може перебувати щось стороннє, процес ускладниться ще більше. Але якщо чекає битва, то виграти її повинні ви! 

А бактерії ні в якому разі не повинні залишитися на зубах вашого чада. 




 ЧИЩЕННЯ ЗУБІВ 


У більш старшому віці Батьки піклуються про чистоту зубів дитини приблизно до 8 років. Зазвичай дітям більш молодшого віку не вистачає мануальних навичок для повноцінного чищення. Але наліт видаляти необхідно, так як карієс вражає дитячі зуби швидше, ніж дорослі.

 Не потрібно використовувати велику кількість зубної пасти, досить кульки розміром з горошину, інакше велика кількість піни утруднить чистку. Привчіть дитину випльовувати зубну пасту. 

Постійне проковтування може призвести до надмірного накопичення фтору в організмі. Пам'ятайте про те, що у дитини повинна бути окрема дитяча зубна щітка з м'якою закругленою щетиною. 

 Привчайте дитини до чищення зубів акуратно і поступово. Спочатку повільно проведіть щіткою по зубах, даючи відчути її в роті, навіть якщо при ви толком нічого не чистите.


Нехай дитина знає, що чистити зуби - це не боляче і не страшно. Завжди спочатку дайте дитині самій почистити свої зуби, а потім почистіть їх самі для досягнення найкращого результату. 


 РОЗВАЖАЛА

 Шукайте всілякі способи перетворити чищення зубів на гру. Дайте дитині зрозуміти, що це може бути розвагою, а не нудною обов'язком. Ось кілька способів, які допоможуть вам зробити процедуру чищення зубів веселим і приємним заняттям, а заодно прищепити корисну звичку: 

 1. Дайте дитині самій вибрати його особисту щітку, пасту і навіть стаканчик для полоскання або табуретку, з якою він зможе бачити в дзеркало, як він чистить зуби. Зараз в аптеках і магазинах пропонується великий вибір дитячих щіток різних форм і забарвлень, наприклад, з персонажами улюблених мультфільмів.

 2. Якщо ваша дитина любить, щоб йому почитали казку, розповіли історію або заспівали перед сном, робіть це тільки після того, як він умився і почистив зуби. 

 3. Вам набридло постійно нагадувати "прибери іграшки", "заправ ліжко", "почисть зуби"? Діти у віці до 8 років вже можуть багато запам'ятати і зробити, але не завжди. Намалюйте спеціальну веселу табличку, де будуть зазначено все, що потрібно робити щодня, включаючи чищення зубів зранку та ввечері. Нехай дитина позначає, наприклад, різнокольоровими зірочками те, що вже зроблено. А іноді підвищена "забудькуватість" - це всього лише спосіб привернути увагу батьків.
 4. Чистіть свої зуби одночасно з дитиною. Це допоможе йому побачити, наскільки це важливо для вас і як це правильно робити. Імітація батьків - дуже сильна мотивація для дітей молодше 7-8 років. 

 5. Разом почистіть зуби улюблена лялька чи ведмедика. Можна навіть використовувати штучні або іграшкові зуби, на яких ви зможете наочно показати, як правильно треба чистити зуби.

 Що б ви не робили, пам'ятайте наступне. 

По-перше, будьте готові до того, що вам ще довго доведеться нагадувати своєму синові або дочці, як важливо чистити зуби і що буває, якщо цього не робити.

 Корисні звички формуються довго, і ваша винахідливість і творчий підхід допоможуть вам згладити цей процес і зробити його приємним для себе і дитини.

А нагородою вам будуть здивовані і захоплені відгуки детcкого стоматолога після чергового планового огляду вашого зубастика.



Джерело:http://megasite.in.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар